Is er iemand overleden in uw nabije omgeving? Dan breekt vaak een verdrietige tijd aan. En ook een periode waarin u veel moet regelen. Eerst is er de uitvaart, daarna begint het afwikkelen van de nalatenschap. Bij erven komt veel kijken en de notaris kan u veel werk uit handen nemen.
Waar krijgt u mee te maken?
De erfgenamen zijn samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap en voor de verdeling van de erfenis. U krijgt o.a. te maken met:
Erfenis aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen?
Als u erfgenaam bent kunt u kiezen hoe u de erfenis aanvaardt. U kunt de erfenis: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Weet u nog niet zeker of u zuiver of beneficiear wilt aanvaarden? Pas dan op dat u niet per ongeluk zuiver aanvaard.
Wie regelt wat?
Het regelwerk ligt meestal in handen van één persoon. Dat kan de executeur zijn, een van de erfgenamen of een derde die u samen met de andere erfgenamen heeft gemachtigd om zaken te regelen. Als er meerdere erfgenamen zijn, kunt u bij de notaris regelen dat een persoon het regelwerk op zich neemt. De notaris kan u ook helpen met de verdeling van de nalatenschap.
Kosten
Een overlijden brengt altijd kosten met zich mee. Bijvoorbeeld de kosten voor de uitvaart, erfbelasting, een notaris en soms ook kosten voor een accountant of belastingadviseur. Ook moet u meestal erfbelasting betalen. Hoe meer verwantschap er is tussen u en degene van wie u erft, hoe minder belasting u betaald. Uw notaris kan u adviseren over erfbelasting. Hij helpt u graag met de aangifte.
Lastige situaties kunnen voorkomen
Het komt voor dat de erfgenamen het niet eens zijn over de verdeling van de erfenis. Soms weigert een van de erfgenamen mee te werken aan de verdeling. Of een niet-erkend kind eist een deel van de nalatenschap op. Soms speelt er wantrouwen. De Notaris kan hier op verschillende manieren mee helpen, met bijvoorbeeld een familieveiling, mediation, bindend advies of het opstellen van geschilpunten voor een eventuele rechtzaak.