Bij de overdracht van een huis regelen wij, de notaris, alle juridische zaken. Wij zijn ook de enige die bevoegd zijn om dit te doen. Met een notariële akte zorgen we ervoor dat de woning aan u geleverd kan worden. Deze notariële akte heet de overdrachtsakte. Deze akte wordt ook wel leveringsakte, transportakte of eigendomsakte genoemd. Een overdrachtsakte is altijd maatwerk. Iedere situatie is namelijk anders.
Overdracht van een huis
Hieronder hebben we de stappen rondom de overdracht van een huis voor u opgesomd:
1. Opstellen overdrachtsakte
Nadat de koopovereenkomst is getekend en de ontbindende voorwaarden zijn vervallen wordt de overdrachtsakte opgesteld. Deze akte moet overeenkomen met de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst.
2. Ondertekenen en koopsom voldoen
De overdrachtsakte wordt door koper en verkoper getekend op de datum die in de koopakte is overeengekomen. De koopsom van het huis wordt vooraf op een aparte bankrekening bij de notaris voldaan.
3. Officieel eigenaar
Nadat de overdrachtsakte door koper, verkoper en notaris is ondertekend, wordt de eigendomssakte door de notaris ingeschreven bij het kadaster. Zodra dat is gebeurd bent u officieel de nieuwe eigenaar van de woning.
Waarom de notaris alleen bevoegd is
In landen zoals de Verenigde Staten, kennen ze geen notaris. Dit zorgt ervoor dat kopers dure verzekeringen af moeten sluiten om eventuele problemen achteraf op te lossen. Ook wordt in dit soort landen veel meer gefraudeerd met woningen, door bijv. een woning te verkopen terwijl de eigenaar van niets weet. Gelukkig hebben we in Nederland notarissen en kennen we dit probleem hierdoor niet.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie omtrent de overdrachtsakte? Of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs op ons kantoor in Berkel en Rodenrijs. Wij zijn u graag van dienst op een toegankelijke en transparante manier.